Woningbouw

Woonhuis Mockveld, Maastricht

Na de aanleg van de  stedenbouwkundige inbreiding Mockveld in Scharn werden de diepe tuinen achter de lintbebouwing van de Scharnerweg ook aan de achterzijde ontsloten. Zo ontstond de mogelijkheid om ook daar bouwpercelen van de tuinen af te scheiden. Aan de achterzijde van de ouderlijke tuin kon zo het woonhuis Mockveld 17 gebouwd  worden. Op het nieuwe kavel was er wel nog een Hinderwet cirkel van een naburig timmerbedrijf aanwezig zodat er maar op een helft van de breedte gebouwd mocht worden.

Het smalle diepe bouwvolume waarbinnen het huis ontworpen kon worden liet geen plaats voor een garagetoegang in de voorgevel. Daarom werd de garage op halve hoogte onder de woning en met een  zijdelingse toegang gepland. Bovenop de garage is de keuken en eetkamer en de entree gelegen. Allen met een normale verdiepingshoogte. Dit brengt veel privacy aan de voorzijde van de woning.

Achter de garage en keuken kon de woonkamer nu op maaiveldniveau getekend worden, het plafond van keuken en woonkamer loopt in een vlak door. Hierdoor kan plafondhoogte in de woonkamer ca 350cm kon worden. Op de verdieping zijn slaap- en badkamers met een standaard verdiepingshoogte ondergebracht.

Een markante oude notenboom stond in een hoek achter op het bouwterrein. Het ontwerp is op de boom uitgericht doordat de woonkamer aan een stille tuin onder de notenboom werd getekend. De meer actieve ruimten zoals garage en keuken liggen aan de straatzijde  en ondersteunen daarmee nog meer de privacy.

Woningbouw

Project informatie

 • Opdrachtgever:

  Particulier

 • Locatie:

  Mockveld, Maastricht

 • Bruto vloeroppervlak:

  220 m2

 • Ontwerp:

  2008

 • Uitvoering:

  2010