Woningbouw

Vrijstaand woonhuis Campagne, Maastricht

Het woonhuis maakt deel uit van een reeks van 8 bouwpercelen die in 1995 in de wijk Campagne werden verkaveld. Zij zijn ingesloten aan de voorzijde door de Pomerollaan en aan de achterzijde de oude Vroenhovenweg en liggen op het diepste punt van het dal.

De massa-opbouw van het pand is verdeeld in een plintgebouw met daar op een strakke wit gestucte verdieping. Deze witte box kraagt aan de voorzijde 1.5 meter uit. De begane grond (plint) is in een U-vorm om een patio tuin ontworpen en geopend naar de zuidoostelijk gelegen tuin. De verdieping is geheel geopend naar het zuidwesten en heeft behalve een eigen terrasloggia, ook aansluiting op een dakterras. Onder het linker deel van het gebouw bevind zich een kelderberging.

Het woonhuis is ontworpen voor de 2 gepensioneerde echtgenoten zonder kinderen die lange tijd in Amerika hebben geleefd. Een ontwerpcriterium was dat beiden voortdurend met elkaar in contact konden staan, vandaar dat alle leefruimten rondom de patio en in contact met de tuin zijn ontworpen. Op een extreem brede vensterbank bij het keuken-patioraam, kan tijdens het werk rondom het huis steeds een verfrissing gereed gezet worden.
De verdieping is enkel met slaapkamers en badkamers ingericht. De entree wordt gevormd door een verschuiving in de voorgevellijn. Deze overgang wordt benadrukt door een “Eiffel-Schevehütter” flagstone bekleding van het linker geveldeel waarin het woonkamerraam liggend is opgenomen.

De overige wanden van de plint zijn oorspronkelijk in groene betonsteen uitgevoerd maar later door een volgende bewoner in grijs overgeschilderd. Aan de voorzijde is tevens een dubbele oprit ontworpen waarbij een auto kan “voorrijden”. Dat geeft de woning een bijzondere voortuin met een rondom drive op eigen erf. Het zoeken naar de kunstenaar die de natuursteen op kleur en vorm kon plaatsen kostte veel tijd. Het gemeentelijk akkoord voor de dubbele oprit kostte evenwel nog meer inzet…

plattegrond begane grond en verdieping
Woningbouw

Project informatie

 • Opdrachtgever:

  fam. List-Dolhain

 • Locatie:

  Pomerollaan Maastricht

 • Bruto vloeroppervlak:

  289m2

 • Ontwerp:

  1995

 • Uitvoering:

  1996-1997

 • Fotografie:

  John Sondeyker