Interieur - Restauratie - Utiliteitsbouw

Universiteit Maastricht: Graduate School of Governance

Algehele renovatie en herinrichting van 4 monumentale panden aan de Kapoenstraat 2, waaronder een voormalige koffiemalerij rondom een binnenplaats. Totale realisatiekosten 7 miljoen Euro. Het gebouw heeft in het verleden vele functies gekend: o.a. Woonhuis Fam. Hustinx, Belastingkantoor en faculteitsgebouw van Kunst- en Cultuurwetenschappen.

Dit in de historie veelvuldig aangepaste gebouwenquartet heeft met de realisatie van de nieuwe toegevoegde onderdelen een nieuwe 21e eeuwse layer van staal en glas gekregen. Alle toevoegingen zijn volledig reversibel ontworpen en uitgevoerd.

Samen met de directie van de school is een concept ontwikkeld dat door de faculteit zelf “a home away from home” genoemd wordt.

Naast het realiseren van een 3-tal collegezalen en een groot aantal studieruimten, kent deze faculteit ook 2 keukens, diverse coffeecorners, monumentale vergaderruimten, dakterrasen en een met een glaskap overdekte Courtyard.

Alles onder het motto: ontmoeten en communiceren.

De bestaande karakteristieke gangenstructuur op de verdieping rondom de courtyard, is in het ontwerp in zijn geheel zijdelings verschoven. Op die manier is een deel van de vroeger geïsoleerde rondloop visueel blootgelegd en middels een staalglazen brug in de Courtyard verschoven. Door deze conceptuele aanpassing is de ontsluiting van het gebouw spectaculair verbeterd en daarmee leven geblazen in dit vroeger zo eenzame gebouw.

Originele toestand van de binnenplaats voor de verbouwing.

Gedurende het bouwkundige ontwerpproces is ook het ontwerp van het interieur en maatmeubilair aan iNeX opgedragen.

In het ontwerp is als kunstwerk een van de in London werkende Caroline Locke’s Hydrofountains opgenomen. Deze Hydrofountains staan op diverse plaatsen in de wereld en zijn via internet met elkaar verbonden. (www.carolinelocke.org)

Interieur - Restauratie - Utiliteitsbouw

Project informatie

  • Opdrachtgever:

    Universiteit Maastricht

  • Locatie:

    Kapoenstraat, Maastricht

  • Bruto vloeroppervlak:

    2600m2

  • Ontwerp:

    iNeXarchitecten

  • Uitvoering:

    2006-2007

  • Fotografie:

    Philip Driessen, iNeXarchitecten

  • Samenwerking:

    Caroline Locke (kunst)