Woningbouw

Herenhuizen en appartementen, Lindenkruis Maastricht

De 3 stadswoningen maken deel uit van het stadsvernieuwingsgebied Lindenkruis. Het terrein in deed het verleden dienst als opslag terrein voor de nutsbedrijven. Deze stadsvernieuwing maakte aanvankelijk deel uit van het grotere ontwikkelingsplan Belvedère. Later is het toch zelfstandig doorontwikkeld door een particuliere ontwikkelaar en een groot aannemersbedrijf. Het totaal van 170 stadswoningen, herenhuizen en appartementen zijn deels als huur en deels koopappartementen verdeeld en zijn in 4 fasen gebouwd. Een ruime parkeergarage maakt deel uit van het plan. Hoven, pleintjes en veel groen completeren het woongebied. Lindenkruis ligt tegen de buitensingels en maakt tegenwoordig deel uit van de Maastrichtse binnenstad.

De 3 woningen staan pal naast de voormalige brandweergarage. Het gevelwerk is uitgevoerd in metselwerk met hardstenen plint en betonnen lijstwerken. De dakkapel van elke woning is als gevelmetselwerk doorgezet. De hemelwaterafvoeren en dakafwerkingen zijn van zink. De buitenkozijnen zijn gemaakt van hardhout, de deels hellende daken zijn bedekt met keramische pannen. Op de platte delen zijn zonnepanelen weinig zichtbaar weggewerkt.

De Reimspavé, de straat naar de binnenhoven aan de rechterzijde van het blok  maakt dat de monumentale brandweerkazerne uit 1959 tot zelfstandig gebouw. In het verleden sloot de kazerne direct aan op de aansluitende bebouwing.
Aan de linkerzijde sluit het trio aan tegen de 4 laagse appartement gebouwen die als stedelijke hoekbebouwing Capucijnenstraat/Lindenkruis. Dit bouwdeel is eveneens ontworpen door iNeX architecten.

Woningbouw

Project informatie

 • Opdrachtgever:

  RO groep

 • Locatie:

  Capucijnenstraat, Maastricht

 • Bruto vloeroppervlak:

  230m2 (woningen), 55-85m2 (appartemenmten)

 • Ontwerp:

  iNeXarchitecten

 • Uitvoering:

  2019-2020