Woningbouw

Lamelwoningen Vroendaal, Maastricht

De “lamelwoning” is een ontwerp dat past op het aangegeven bebouwingsvlak van de kavels aan de Onderste Bosch en de Bunderbosch. Door de geringe breedte van het bouwvlak en de geringe ruimte voor de rooilijn, is het niet mogelijk om een garage met toegang in de voorgevel te ontwerpen, zeker niet onder de woning. Vandaar de oplossing van een dubbele garage, halve hoogte onder de woning maar met een entree via de zijgevel.

De 9 woningen zijn herkenbaar aan het eenvoudige bouwvolume: een relatief smalle rechthoek met een meer dan normale hoogte van tweeëneenhalve verdieping.
Het smalle diepe bouwvolume waarbinnen het huis ontworpen kon worden liet geen plaats voor een garagetoegang in de voorgevel. Daarom werd de garage op halve hoogte onder de woning en met een  zijdelingse toegang gepland. Bovenop de garage is de keuken en eetkamer en de entree gelegen. Allen met een normale verdiepingshoogte. Deze verhoogde begane grond vloer biedt veel privacy aan de straatzijde van de woning.

Achter de garage en keuken kon de woonkamer nu op maaiveldniveau getekend worden, het plafond van keuken en woonkamer loopt in een vlak door. Hierdoor kan de plafondhoogte in de woonkamer ca 350cm worden. Op de verdieping zijn slaap- en badkamers met een standaard verdiepingshoogte ondergebracht.
De plint is gemetseld mangaan baksteen, de bovenbouw is isolatiestucwerk in witte kleur.

Ten oosten van Maastricht, begrensd door de Rijksweg en Oude Molenweg ligt de villawijk Vroendaal met ca 280 woningen. Het betreft een nieuwe gebiedsontwikkeling aan de rand van Heer. De Oostzijde grenst aan landelijk gebied, de zuidzijde aan de drukke Rijksweg.

Woningbouw

Project informatie

 • Opdrachtgever:

  Grouwels Daelmans Vastgoed

 • Locatie:

  Vroendaal, Maastricht

 • Bruto vloeroppervlak:

  254-305m2

 • Ontwerp:

  1999

 • Uitvoering:

  2001

 • Fotografie:

  John Sondeyker