Interieur - Restauratie - Utiliteitsbouw

ECDPM, Maastricht

Het European centre for Development Policy Management is sinds haar oprichting in1986 gevestigd in het monumentale pand aan het Maastrichtse O.L.Vrouweplein 21. In 2008 werd het gebouw, dat vanaf 1986 gehuurd werd, aangekocht van de gemeente Maastricht om het te renoveren en uit te breiden. Ecdpm richt zich voornamelijk op het opleiden van overheidsambtenaren uit Afrika, Caraïben en de Stille Zuidzee landen. Ook de ontwikkeling en uitwisseling van kennis en ervaringen op het vlak van bestuurlijke aspecten van ontwikkelingsbeleid en internationale samenwerking is een belangrijke doelstelling.

Het in 1905 door de Haagse architect J.Limburg ontworpen Rijksmonument kenmerkt zich door een bijzondere detaillering van de voorgevel en het interieur. Het huis met de Pelikaan op het dak en de gestileerde olifant bij de hoofdentree is oorspronkelijk gebouwd in opdracht van de Geldersche Credietvereeniging. Architect Limburg werkte in het ontwerp van het bankgebouw de idealen van de bouwkunst van Berlage’s Amsterdamse School uit op een volstrekt eigen geometrische meer “kubistische” opgevatte manier, al zijn er ook expressionistische stijlkenmerken in terug te vinden.

foto’s tijdens de sloop en verbouwing

Om het monumentale pand geschikt te maken voor de toekomst waren diverse aanpassingen noodzakelijk aan de interne structuur. Verder werken om aan hedendaagse veiligheids- en toegankelijkheidseisen te voldoen een nieuwe vluchttrap en lift toegevoegd.

Een grote uitdaging was de vraag voor een uitbreiding van het aantal werkplekken. Het ontwerp voorziet in een nieuwe lay out voor alle werkplekken en conferentiekamers. Daarbij is aan de achterzijde een nieuwe ruimere aanbouw in metselwerk en koper bekleding gerealiseerd. Om de kantoren en conferentiekamer in deze aanbouw, maar ook de kantine in het souterrain van daglicht te voorzien is een verdiepte patiotuin gerealiseerd.

Interieur - Restauratie - Utiliteitsbouw

Project informatie

 • Opdrachtgever:

  ECDPM

 • Locatie:

  Onze Lieve Vrouweplein, Maastricht

 • Bruto vloeroppervlak:

  960m2

 • Ontwerp:

  iNeXarchitecten

 • Uitvoering:

  2010-2011

 • Fotografie:

  Ernst van Loon, iNeXarchitecten